Dirc van Herxen

Je komt de naam Dirc van Herxen niet vaak tegen in geschiedenisboeken. En dat is jammer. Zijn naam hoort thuis in het rijtje van Geert Grote, Florens Radewijns en Thomas a Kempis. Zij zijn belangrijke grondleggers van de Moderne Devotie.
De Moderne Devotie ontstaat aan het einde van de 14e eeuw. Het is een tijd van armoede, oorlog en ziektes. Vooral gewone burgers hebben het slecht, de adel en geestelijken leven in rijkdom. Moderne Devoten willen juist een goed leven voor iedereen. En om te veranderen begin je bij jezelf: ‘Leef ik zelf wel eerlijk en fatsoenlijk? Voel ik me niet beter dan een ander?’ Daarna werk je samen aan een eerlijk en fatsoenlijk leven voor iedereen. Deze aanpak spreekt veel mensen aan en de beweging groeit uit tot een netwerk verspreid over Nederland
en Noordwest Europa.

De Moderne Devotie kan tegenwoordig rekenen op hernieuwde belangstelling. Ook wij voelen ons aangesproken en willen graag de rijke geschiedenis van Dirc van Herxen en de Moderne Devotie weer onder de aandacht brengen. Een mix van Herxenaren en externe deskundigen, zoals Mink de Vries (onvermoeibaar aanjager van de Moderne Devotie), Henny Schaapman (kunstenares) en een theatermaker, werken met ons samen aan de uitvoering van de volgende ideeën:

  • een magazine
  • een kunstwerk
  • en wandelpad en
  • een (terugkerend) theater evenement

De gemeente Olst-Wijhe ondersteunt ons initiatief en we zijn blij met hun financiële bijdrage (aanjaagsubsidie Recreatie, Toerisme en Cultuur).

We hopen u/ jou dit jaar te verrassen met een magazine en een kunstwerk. Dat zal met ‘gepaste’ feestelijkheden gebeuren. Want om eerlijk te zijn: Dirc van Herxen stond niet graag in de belangstelling. Maar daarover later meer…

Met vriendelijke groet,

Anieta ter Beeke, Eppe Bosgraaf, Age Braad, Geke Nalis, Jarco van der Steege, Gerda Vernooij en Hans van Zwolle
werkgroep Dirc van Herxen