Dirc van Herxen krijgt een standbeeld

Dirc van Herxen (1381-1457) hoort in het rijtje namen thuis als Geert Grote, Johan Cele, Florens Radewijns en Thomas a Kempis. Zij spelen een belangrijke rol in de Moderne Devotie, een beweging uit de late Middeleeuwen. De beweging staat opnieuw in de belangstelling om haar actuele overtuiging: ‘Niet wat je zegt of waar je bij hoort is belangrijk, het gaat er om wat je doet’ en ‘Iedereen is gelijkwaardig en verantwoordelijk voor zijn/haar/hun eigen leven’. Hoewel vooral de namen van de mannen van de Moderne Devotie de geschiedenisboeken in gingen, is de realiteit dat de Moderne Devotie voor 75%  bestond uit vrouwen.

Op 8 oktober werd het standbeeld onthuld. Kunstenares Henny Schaapman verwerkte waarden als vrijheid, verbondenheid, verscheidenheid en gemeenschapszin in de vormgeving.

Salland1 deed verslag