Stroom nodig?

Het is zonnig buiten. Het verse groen is in aantocht, kortom de lente is begonnen. Met een stevige pas loop ik de dijk op richting de picknickbank.Het is een geliefde plek voor wandelaars en fietsers die even willen bijtanken. Een mevrouw met een paarse jas en grijs haar komt me tegemoet fietsen. Ze remt wat houterig af bij het picknick bankje en kijkt onderzoekend om zich heen. Vervolgens loopt ze met de fiets aan de hand naar een bord met daarop geschilderd oplaadpunt fiets, groene stroom. Onder deze letters is op dit bord een stopcontact bevestigd en loopt er een witte elektriciteitskabel de grond in. Het bord is een actie van mijn buurman, zijn tuin grenst aan de dijk en ik geef toe. Hij heeft er een gezellig tafereeltje van gemaakt. Er bloeien zelfs narcissen bij zijn bord.

Even ben ik verbaasd en wil al ingrijpen. De vrouw zet haar fiets naast het bord. Nee, het zal toch niet! Ik vermoed dat ze haar fiets wil opladen. Ja hoor. De vrouw pakt een lader uit de fietstas en doet de stekker in het stopcontact. Terwijl ze dit doet kijkt ze met een gebogen rug om zich heen. Op dat moment zou ik willen dat ik wat sneller kon reageren. Mijn hoofd draait overuren. Zou ik ingrijpen, moet ik het laten gaan? Ik besluit me om te draaien en roep Saartje. Als ik weer achterom kijk kijkt ze naar de display van haar fiets. Ik besluit het te laten gaan. Ondertussen doe ik net alsof ik voor mijn hond een koekje zoek. Ik treuzel op deze manier en hou het tafereel nauwlettend in de gaten. Gewoonweg omdat ik veel te nieuwsgierig ben hoe dit afloopt. Vervolgens zie ik haar nog eens dichtbij haar display kijken Ik schat in om te zien of de fiets wordt opgeladen.

Ze fronst en kijkt nog eens bedenkelijk naar het bord. Ze besluit de stekker er maar weer uit te trekken en kijkt verward. De lader verdwijnt weer in de fietstas en ze besluit naar het picknick bankje te gaan. Ik loop verder naar beneden en grinnik in mezelf. Of je nu jong of oud bent.

Opladen, dat is tegenwoordig niet zo makkelijk meer.

Willemien (37) woont samen met Kars, zoon Noan en dochter Isa Mae net buiten Zwolle. Ze geniet van het buitenleven met hond, kat en een koppel schapen